مقالات علمی هیلتی

کاشت میلگرد در بتن چیست؟

کاشت میلگرد در بتن با چسب هیلتیران

بتن از پر کاربرد ترین مواد موجود در ساخت و ساز ساختمان ها به شمار می رود از این رو استحکام و مقاومت آن بسیار حائز اهمیت است که از مهم ترین عوامل موثر در ایجاد این استحکامات مسلح کردن بتن با میلگرد و تسلیحات فولادی به کمک کاشت میلگرد در بتن است.

برای مسلح کردن بتن روش هایی ابداع شده و به وجود آمده که می توان به استفاده از وصله های پوششی، اتکایی، جوشی و مکانیکی اشاره داشت که تمامی این روش ها مربوط به پیش از بتن ریزی است. اما اگر بخواهیم که پس از گیرش نهایی بتن به مسلح کردن آن بپردازیم باید چه کرد؟ در این زمان می توان از روش تقریبا جدیدی استفاده نمود که این روش کاشت میلگرد نام دارد، اما کاشت میلگرد چیست و چه قوانین و ضوابطی دارد و بر چه اساسی باید به اجرای عملیات کاشت میلگرد پرداخت؟ در ادامه این مقاله به نحوه انجام کاشت میلگرد می پردازیم.

کاشت میلگرد چیست؟

کاشت میلگرد عملیاتی است برای تقویت، اصلاح ابعاد و یا افزودن عضو جدیدی به سازه بتنی موجود بکار برده می شود که قابل توجه است. اجرای کاشت میلگرد در همه مقاطع بتنی و با هر ضخامتی قابل انجام است همچنین در صورت اجرای صحیح عملیات کاشت میلگرد ظرفیت های باربری مقطع بتنی را تا مقدار قابل توجهی افزایش دهد.

به طور کلی عملیات کاشت بولت و میلگرد یکی از پر کاربرد ترین و اقتصادی ترین روش‌ در بین روش های تقویت بتن و سازه است. که امکان تصحیح نواقص اجرایی و انجام تغییرات نقشه ‌های اجرایی و یا در مقاوم سازی ساختمان ها مورد استفاده قرار می ‌گیرد. برای مثال، اگر در باربریِ قسمتی از سازه، ضعفی باشد یا ضعفی به وجود بیاید که نیاز به تقویت موضعی باشد، اکثر مواقع، امکان تخریب و باز سازی وجود ندارد بنابراین با کاشت میلگرد و افزودن قسمتی جدید به آن، می ‌توان ظرفیت باربری را به مقدار قابل توجهی افزایش داد.

کاشت میلگرد چیست در کجا بکار می رود؟ بتن امروزه از پر کاربرد ترین مواد موجود در ساخت و ساز ساختمان ها به شمار می رود از این رو استحکام و مقاومت آن بسیار حائز اهمیت است که از مهم ترین عوامل موثر در ایجاد این استحکامات مسلح کردن بتن با میلگرد و تسلیحات فولادی به کمک کاشت میلگرد در بتن است.

روش های مقاوم سازی سازه ها بتنی

کاشت میگلرد در بتنساختمان سازی مراحل مختلفی را شامل می گردد که هریک ازین مراحل در جایگاه خود اهمیت بسزایی داشته و رعایت نکردن این مراحل و اصول آن ها می تواند سبب ایجاد تبعاتی حین ساختمان سازی و یا در آینده بشود. یکی از مراحل مهم مقاوم سازی ساختمان و سازه ها نسبت به عوامل مختلف است و باید مورد توجه ویژه ای قرار گیرد. مقاوم سازی سازه های بتنی به روش های مختلفی صورت میگیرد که از جمله آنها می توان به ایجاد ژاکت بتنی، دیوار برشی، میراگرا، استفاده از الیاف FRP و یکی از بهترین و مدرن ترین روش ها کاشت میلگرد به روش شیمیایی اشاره کرد. در ادامه مقاوم سازی با کاشت میلگرد به روش شیمیایی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

کاشت میلگرد به روش شیمیایی

همانطور که پیش تر هم اشاره شد کاشت میلگرد به روش شیمیایی نوین ترین و مدرن ترین روش مقاوم سازی سازه بتنی است که در کشور های توسعه یافته بیشترین میزان انجام را دارد و در کشور ما نیز به مرور افزایش یافته و آینده صنعت مقاوم سازی را در دست دارد. کاشت میلگرد به روش شیمیایی به کمک چسب کاشت میلگرد صورت می پذیرد و میلگرد درون بتن قرار می گیرد به گونه ای که میلگرد پیش از بتن ریزی در جای خود مستقر است و بالاترین میزان مقاومت را از خود نشان می دهد. در ادامه بیشتر با بحث کاشت میلگرد به روش شیمیایی آشنا می شوید.

بخوانید: چسب کاشت میلگرد چیست؟

جزئیات کاشت میلگرد

کاشت میلگرد در سازه می تواند در اجزای مختلف آن بنابر شرایط موجود انجام شود، برای مثال می توان به منظور امتداد ستون در سازه موجود و یا اتصال تیر بتنی به ستون از عملیات کاشت میلگرد بهره برد و اگر بخواهیم از عوامل تاثیر گذار کاشت میلگرد در ستون نام ببریم می توان به کمترین فاصله موجود بین میلگرد ها و موقعیت قرارگیری همه میلگرد ها درون خاموت اشاره داشت.

کاشت میلگرد در ستون بتنی

کاشت میلگرد در ستون از اهمیت بالایی برخوردار است و نیاز  به کنترل الزامات آیین نامه ای دارد برای مثال یکی از موارد، کنترل سطح مقطع تجمعی فولاد نسبت به سطح ابعادی ستون از الزامات مهم است بطوریکه سطح فولاد نباید از سطح مجاز عبور کند. پس از رعایت الزامات مذکور باید کنترل شود که فاصله مرکز تا مرکز میلگردهای کاشته شده در کنار یکدیگر از حداقل مجاز کمتر نباشد، چرا که در صورت نزدیک بودن میلگردها به یکدیگر گسیختگی میلگرد هایی که به هم نزدیک هستند وجود خواهد داشت یا به اصطلاح { اندر کنش کاشت میلگرد } صورت خواهد گرفت.

کاشت میلگرد در فونداسیون

دیگر مثالی که می توان در رابطه با کاشت میلگرد در سازه به آن اشاره نمود، کاشت میلگرد در فونداسیون است که به منظور رادیه کردن و یا یکپارچه سازی فونداسیون موجود، ایجاد ستون بتنی جدید، افزایش ارتفاع و یا ضخامت فونداسیون برای بهبود باربری و یا اصلاح ابعادی فونداسیون از یک و یا چند وجه و . . . انجام می پذیرد. کاشت میلگرد در فونداسیونبه طور عمده با دو هدف افزودن الحاق های جدید سازه ای و تقویت فونداسیون صورت می گیرد که در موضوع افزودن الحاق های جدید، فونداسیون باید مجدد از نظر باربری کنترل شود و تست صورت گیرد به این علت که ممکن است اضافه کردن عضوی جدید به فونداسیون آن را تحت تاثیر قرار دهد و آن را از یکنواخت بودن خارج سازد.

کاشت ریشه میلگرد

مرحله ریخت چسب کاشت میلگردیکی از کاربرد های مهم کاشت میلگرد، ایجاد میلگرد ریشه یا همان میلگرد انتظار بوده که برای اتصال دو عضو بتنی بکاربرده می شود و با وصل کردن دال ها به یکدیگر زمینه ادامه بتن ریزی را فراهم می آورد. از موارد استفاده از میلگرد ریشه می توان به موارد ذیل اشاره داشت:

  • برای اتصال صفحات بتنی به یکدیگر
  • مقاوم‌سازی ساختمان با استفاده از ژاکت بتنی
  • برای افزودن ستون و سقف به پایه (میلگرد انتظار سقف)
  • برای اتصالات دال‌ها و صفحات برای ساخت تیر یا ستون جدید

کاشت میلگرد و مقاوم سازی

در موضوع تقویت نیز کاشت میلگرد به منظور مقاوم سازی فونداسیون یا دیگر اجزا صورت گرفته و به طور معمول میلگرد های عصایی مورد استفاده قرار می گیرد و ارتباط باربری بین بتن ریزی جدید و قدیم را برقرار می کند. از بحث مکان هایی که میلگرد در آن کاشته می شود بگذریم می رسیم به کاربرد های کاشت میلگرد که در لیست زیر تعداد انگشت شماری از آنها را برای شما لیست میکنیم:

  • اتصال اجزای سازه ای جدید به سازه موجود همچون ستون، دیوار برشی، سقف و …
  • نصب بیس پلیت
  • نصب نما
  • نصب تجهیزات تاسیساتی
  • و ….

روش کاشت میلگرد در بتن

کاشت میلگرد د بتن نیازمند در اختیار داشتن مهارت و همچنین اطلاعات فنی دقیق است و در صورتی که بدون کسب اطلاعات مناسب و مهارت مورد نیاز، کاشت میلگرد صورت گیرد در آینده سبب ایجاد مشکل خواهد شد. اطلاعات فنی مورد نیازی که می توان به آنها اشاره نمود عبارت اند از:

  • سایز میلگرد
  • قطر سوراخکاری
  • اندازه سوراخکاری
  • نوع بار وارده

مراحل کاشت میلگرد در بتن

همچنین کاشت میلگرد مراحلی دارد که ترتیب و انجام با دقت آنها بسیار حائز اهمیت است و کوچکترین اشتباه می تواند سبب ایجاد مشکل در آینده گردد. در ادامه نگاهی کلی به این مراحل می اندازیم.

سوراخکاری مرحله اول کاشت میلگرد

در ابتدای انجام عملیات برای آنکه بتوان میلگرد را به داخل بتن هدایت کرد و عملیات کاشت میلگرد را انجام داد باید در قسمت مورد نظر سوراخکاری انجام گیرد که این سوراخکاری با توجه به شرایط موجود و اینکه کاشت میلگرد روی زمین، فونداسیون، دیوار و یا زیر سقف انجام می گیرد با دریل های سنگین و نیمه سنگین و یا دستگاه کرگیری انجام می گیرد.

از دیگر نکاتی که در هنگام سوارخکاری بتن باید به آن توجه شود این است که اگر بتن مسلح باشد و هنگام سوراخکاری به میلگرد برخورد شود باید تا حد امکان از برش میلگرد های داخل بتن خود داری شود چرا که این کار ممکن است باعث کاهش کارایی بتن مسلح را از جهت نیرو های خمشی و کششی گردد.

مرحله دوم تمیز کاری

پس از ایجاد سوراخ در محل مورد نظر باید سوراخ را با ابزار های به خصوص تمیز کنیم تا گیرایش نهایی چسب در عملیات کاشت میلگرد افزایش یابد و استحکام مد نظر را به ما بدهد. این ابزار ها دو مورد است که ک مورد آن کمپرسور باد یا دستگاه با دستی است که با دمیدن هوا به داخل سوراخ مقداری از گرد و غبار و خاک موجود در سوراخ را به بیرون از سوراخ هدایت می کند و مورد دوم فرچه های مدوری است که باید به صورت چرخشی داخل سوراخ را تمیز نمایند که برای سادگی کار پیشنهاد می شود که دسته فرچه به دریل متصل گردد و با راحتی بیشتر به کمک دریل تمیزکاری صورت گیرد.

لازم به ذکر است که اگر بین مرحله تمیز کاری و تزریق چسب وقفه زمانی ایجاد شود قبل از تزریق چسب باید یک سری از مراحل تمیز کاری مجدد تکرار شود تا اطمینان کافی از میزان تمیز بودن سوراخ ایجاد شود.

مرحله بعد تزریق چسب کاشت میگلرد

این مرحله پر اهمیت ترین و ظریف ترین مرحله کاشت میلگرد است چرا که علاوه بر اهمیت متریال مورد استفاده تجربه و تخصص اپراتور بسیار حائز اهمیت است. تزریق چسب به طور معمول با دستگاهی به نام دیسپنسر یا گان تزریق صورت می پذیرد و به این صورت است که مقدار مشخصی از سوراخ باید با چسب پر گردد و سپس کاشت میلگرد در سوراخ انجام گردد.

قبل از تزریق چسب نکاتی باید مورد توجه قرار گیرد که در صورت عدم توجه به این نکات احتمال به وجود آمدن مشکلات افزایش می یابد برای مثال قبل از تزریق چسب به داخل سوراخ بسته به نوع چسب مورد استفاده باید مقداری از چسب موجود در بسته بندی دور ریخته شود و یا اینکه میکسری که به گان تزریق چسب متصل می گردد دستکاری و کوتاه نشود و بسیار نکات دیگری که رعایت ان ها بسیار مهم است.

مرحله آخر انجام کاشت میلگرد

مرحله آخر کاشت میلگرد در بتندر نهایت میلگرد باید درون سوراخی که چسب در آن به میزان مشخصی تزریق شده است به صورت دورانی و در بازه زمانی مشخصی قرار گیرد. در این مرحله توجه به زمان بسیار مهم است چرا که با توجه به دما محیط و دمای بتن امکان گیرش چسب و خشک شدن آن داخل حفره قبل از کاشت نهایی میلگرد وجود دارد.

سخن آخر

موضوعی که در رابطه با متریال در عملیات کاشت میلگرد وجود دارد برند و کیفیت چسبی که در سوراخ تزریق می گردد بسیار حائز اهمیت است. پیشنهاد نمایندگی هیلتی چسب های مقاوم و مهندسی شده هیلتی آلمان است چرا که چسب هیلتی با سابقه طولانی و درخشان در چندین دهه جوابگوی هرگونه نیاز شما در بحث چسب کاشت میلگرد است و با دارا بودن ضمانت صد ساله و داشتن گواهی های CE اروپا، NSF خیال شما مهندسان عزیز را از بابت کیفیت محصول راحت می کند، و علاوه بر آن شرکت هیلتی ایران با ارائه ضمانت تست کشش به شما بیش از گذشته شما را از خرید چسب هیلتی مطمئن می نماید.

‫0/5 ‫(0 نظر)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *